...forum o zivotinjama...za ljubitelje zivotinja..naucite nesto...zabavite se..uzivajte...
 
PrijemPortalKalendaresto Postavljana PitanjaTraiLista lanovaKorisnike grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 ~ Zanimljivosti o psima ~

Ii dole 
AutorPoruka
_nEmAnJa_
Admin
Admin
avatar

Muki
Broj poruka : 1210
Godina : 24
~Lokacija~ : Animal world
..swikica... :
Datum upisa : 13.08.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: ~ Zanimljivosti o psima ~   11th Septembar 2008, 22:52

ovde stavljajte razne zanimljivosti o psima...

_________________

Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://rbdforeverthebest.forumotion.com
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   13th Septembar 2008, 20:03

O Labradorima retriverima
Izgled
Labrador retriveri su snažni psi, srednje atletske građe, posebno jakog repa. Ženke teže oko 23 - 32 kg, a mužjaci oko 27 - 36 kg. Dlaka im je kratka i glatka, može biti u crnoj, žutoj ili smeđoj boji.

Postoje dvije vrste Labradora, Engleski i Američki, no male su razlike. Engleski su manji, kraći psi, sa većim glavama. Dok su Američki veći. Postoji još i Australijska vrsta, koja je manje poznata

Osobine
Labradori su privrženi i mirni psi. Jako su inteligentni, odani i živahni. Obožavaju se igrati, osobito u vodi (plivanje). Odlično se slažu sa djecom. Žude za pažnjom i potreban im je osjećaj pripadnosti u obitelji.

Ovi se psi često koriste za lov, policijske potrebe (droga), služe kao vodiči slijepim osobama itd.Obožavaju se igrati i bacati po snijegu. Brzo uče što im je jedan vekiki plus. Dlaka im je kraća, zavisi o vrsti labradora. Imaju specifične uši koje se preklapaju prema dolje i najčešće su tamnije boje od same dlake(posebno kod ženka). Vrlo su zaigrani, nisu za čuvare jedino njihova veličina može malo zastrašiti ljude. Iako izvana izgledaju snažno i opasno, jako su željni igre.Postoje labradori u tri osnovne boje a to su žuta,crna i smeđa. Danas su najpopularniji psi na svijetu,daleko brojniji od svih ostalih vrsta. Za labradore se smatra da su mirni i pouzdani,željni igre i pažnje. Labradori su poznati po svojoj inteligeniciji,ljubavi prema čovjeku,snalažljivosti na terenu . 2004. godina je bila petnaesta godina u kojoj su Labradori ostali na prvom mjestu Društva kinologa sa 146.692 registrovana psa. Labradori su psi puni energije,ljubavi i veoma su društveni. Ne vole dugo da ostaju sami, a nekad znaju biti jako tvrdoglavi i teški za dresuru,no broj takvih slučajeva je zaista mali. Mišićavi i snažni odgajani su da trpe bol,što im je u prošlosti pomoglo kada su skakali u ledene vode Atlantika i pomagali ribarima. Njegova nježnost,inteligencija i prilagodljivost učinili su ga najpopularnijim psom na svijetu! Danas je ova pasmina najbolji primjer zadovoljstva koji psi mogu unijeti u obiteljski život. Neke od nasljedne bolesti labradora su katarakta,displazija kukova i laktova.


Zanimljivosti
Ova pasmina od 1991. do danas je najpopularnija u zemljama SAD-a, UK-a, Australije, Novog Zelanda i Kanade. Dva poznata Labradora su labradori bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Labrador je također glavni lik u knjizi Marley i ja, koju je napisao kolumnist Philadelphia Enquirera John Grogan.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
_nEmAnJa_
Admin
Admin
avatar

Muki
Broj poruka : 1210
Godina : 24
~Lokacija~ : Animal world
..swikica... :
Datum upisa : 13.08.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   13th Septembar 2008, 20:44

tnx shto si postavila! :)

_________________

Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://rbdforeverthebest.forumotion.com
Wicky
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 992
Godina : 23
~Lokacija~ : Tamo...i ovamo...:)
Datum upisa : 13.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   13th Septembar 2008, 21:24

http://pas.co.yu/graphics/display/rase/148.jpg
JAZAVIČAR [FCI No. 148]
Originalni naziv rase: DACHSHUND
Zemlja porekla: NEMAČKA
Sekcija: 0
Upotreba: Lovački pas za lov iznad i ispod zemlje.

Istorijat: Jazavičar, nazvan i "tackel" i "dackel", poznat je iz vremena srednjeg veka. Od goniča uzgojeni su psi koji su trčali bez prestanka i bili su posebno podesni za rad pod zemljom. Od ovih niskonogih pasa, iskristalisali su se jazavičari koji su poznati kao svestrano upotrebljivi lovački psi. On trakođe pokazuje izvanredna ostvarenja iznad zemlje, kao i u sledoglasnom lovu, u cunjanju i na krvnom tragu. Najstarije uzgojno udruženje za jazavičare je Deutsche Teckelklub e. v. osnovano 1888. Jazavičar je tokom decenija uzgojen u tri veličine (Jazavičar, patuljasti Jazavičar, Jazavičar kunićar) i tri varijeteta dlake (kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki).

Opšti izgled: Nizak, kratkonog, pravougaonog tela, ali kompaktne građe, veoma mišićav, sa odvažnim izazivačkim držanjem glave i pozornim izrazom. Uprkos u odnosu na dugo telo, kratke noge nisu ni "sakate", zdepaste, niti ograničavaju sposobnost kretanja, niti da deluju vižljasto, kao lasica. Ukupan izgled je tipičan u odnosu na pol.

Proporcije: Pri odstojanju od zemlje od oko 1/3 visine grebena, dužina tela treba da je u harmoničnom odnosu prema visini grebena, oko 1:1,8.

Karakter: U naravi prijateljski, nije plašljiv, ni agresivan, sa uravnoteženim temperamentom. Pasionirani, izdržljiv, hitar lovački pas, finog nosa.

Glava: Duguljasta, gledano odozgo i sa strane, ravnomerno se sužava do nosne pečurke, ipak ne špicasta. Jasno oblikovani nadočni lukovi. Nosna hrskavica i pečurka duge i uske.

Lobanja: Pre je ravna, produžava se ravnomerno u blago zaobljeni nosnik.

Stop: Samo naznačen.

Nosna pečurka: Dobro razvijena.

Njuška: Prostrano otvorena, račva se do visine očiju.

Vilice/zubi: Jako razvijena gornja i donja vilica. Poptuno zubalo po zubnoj formuli (42 zuba), sa snažnom međusobno dodirujućim očnjacima. Makazasto zubalo je pretpostavljeno klještastom.

Usne: Napeto naležuće, dobro prekrivaju donju vilicu.

Oči: Srednje velike, ovalne, dobro razdvojene sa jasnim, energičnim, a ipak prijateljskim izrazom, nisu isturene. Boja je svetlucajuća crveno braon do crno braon, kod svih boja dlake. Staklaste, riblje ili perlaste oči kod tigrastih (flekavih) pasa nisu poželjne ali se tolerišu.

Uši: Visoko, ne daleko u napred usađene, izraženo ali ne preterano duge, zaobljene, nisu uske, špicaste ili naborane. Pokretne sa prednjom ivicom naležućom na obraze.

Vrat: Dovoljno dug, mičićav, napeto naležuća koža na guši sa blago zaobljenim potiljkom. Slobodno i visoko nošen.

Gornja linija: Od potiljka harmonično se produžava do blago padajućih sapi.

Greben: Izražen.

Leđa: Posle visokog grebena u produžetku dubljih grudnih pršljenova prostiru se ravno u nazad ili blago u nazad.

Slabine: Snažno mišićave, dovoljno duge.

Sapi: Blago padajuće.

Grudi: Dobro izražena grudna kost i tako jako isturena da sa obe strane pokazuje blage jame. Grudni koš je gledano od napred ovalan, gledano odozgo i sa strane prostran, dozvoljava pun razvoj srca i pluća, daleko u nazad pružajuća rebra. Pri ispravnoj dužini i uglovanosti plećke i nadlaktice, prednja noga prekriva, gledano sa strane najnižu tačku grudne linije.

Stomačna linija: Blago prikupljena.

Rep: Nije visoko usađen, nošen u produžetku leđne linije. U zadnjoj trećini repa dozvoljena je neznata savijenost.

Prednje noge: Snažno mišićave, dobro uglovane. Gledano od napred suve, ravno postavljene, dobre snage kostiju, sa ravno u napred upravljenim šapama.

Plećke: Plastično mišićave. Duge, koso ležeće lopatice, prisno naležuće na grudni koš.

Nadlaktice: Iste dužine kao i plećke sa kojima su u približno pravom uglu, snažnih kostiju i dobro mišićave, naležuće na rebra ali slobodno pokretne.

Laktovi: Ni izvrnuti, ni uvrnuti.

Podlaktise: Kratke, ipak tako duge da je odstojanje psa od zemlje oko 1/3 visine grebe na. Po mogućstvu ravne.

Šaplja: Međusobno stoje nešto zbliženija nego rameni zglobovi.

Došaplja: Gledano sa strane treba da su niti strtma niti pak upadljivo usmerena ka napred.

Šape: Pet usko međusobno naležući prstiju, dobro zaobljene snažnih jastučića i kratki jaki nokti. Četiri prsta su oslonjena o podlogu, unutrašnji prst je kraći.

Zadnje noge: Snažno mišićave, u dobroj proporciji ka prednjim nogama. Koleni i skočni zglobovi snažno uglovani. Zadnje noge su paralelne, ni usko niti daleko međusobno postavljene.

Butine: Treba da su dobre dužine i snažni mišićave.

Koleni zglob: Širok i snažan sa izraženom uglovanošću.

Pokolenice: Kratke, stoje približno u pravom uglu ka butinama. Dobro mišićave.

Skočni zglobovi: Snažni i dobro uglovani.

Došaplja: Relativno duga, prema potkolenici pokretna, savijena blago ka napred.

Šape: Četiri usko mađusobno naležuća prsta, dobro zaobljena oslonjena potpuno na snažne jastučiće.

Kretanje: Treba da osvaja prostor, kretanje je tečno, puno zamaha, sa dalekim, niskim iskorakom, snažnim potiskom i lakim elastičnim prenosom na leđnu liniju. Pri tome rep treba da je u harmoničnom produžetku leđne linije, blago padajuće nošen. Uakciji prednje i zadnje noge su paralelne. Napred ni kose ni šljampave, šape ni uvrnute ni izvrnute. Po zadi ni udke ni prečiroke, ni kravlji stav niti bačvaste.

Koža: Napeto priležuća.

Dlaka

Kratkodlaki

Kratka, gusta, sjajna, ravno priležuća, sa podlakom, nigde se ne pojavljuju mesta bez dlake. Rep odlakan potpuno, finom ali ne prebogatom dlakom. Nešto duže pokrovne dlake na donjoj strani nisu mana.

Boja:

a) Jednobojni - crven, crveno žut, žut, sve sa ili bez crne prošaranosti. Međutim, čista boja je u prednosti i crvena je vrednija od crveno žute i žute. Takođe, jako crno prošaran pas pripada ovoj grupi, a ne pod ostale boje. Bela nije poželjna ali u nekoliko pojedinačnih malih fleka nije isključujuća. Nos i nokti su crni, crvena je takođe dozvoljena, ali nije poželjna.

b) Dvobojni - duboko crna ili braon, svaka sa rižasto braon ili žutim oznakama (palež) iznad očiju, sa strana njuške i gornjim usnama, na unutrašnjoj strani učiju, na predgrudima, na unutrašnjim i zadnjim stranama nogu, na šapama, oko anusa i odatle do 1/3-1/2 donje strane repa. Nos i nokti su kod crnih pasa crni, kod braon pasa su braon ili crni. Bela nije poželjna, ali u nekoliko manjih flekanije isključujuća. Nepoželjan je
jako raširen palež.

c) Flekavi (prugasti, tigrasti) - osnovna boja uvek je tamna (crna, crvena ili siva). Poželjne su nepravilne bele fleke (nisu poželjne velike ploče). Ne treba da preovlađuju ni tamna niti svetla boja. Boja tigrastih jazavičara je crvena ili žuta sa tamnijom prošaranošću. Nos i nokti su kao kod jednobojnih i dvobojnih.

d) Ostale boje - sve napred nenavedene boje.

Greške: Isuviše fina, tanja dlaka, meka, bez dlake na ušima (kožne uši), druga mesta bez dlake, kao i suviše bogata dlaka, četkast rep, delimično ili ćelom dužinom gotovo neodlakan rep. Crna boja bez paleža.

Oštrodlaki

Sa izuzetkom njuške, obrva i ušiju, na ćelom telu sa prodirujućom podlakom. Potpuno ravnomerno priležuća, gusta, oštra pokrovna dlaka. Na njušci pokazuje jasno izraženu bradu. Obrve su žbunaste. Na ušimadlaka je kraća nego na telu, gotovo ravna. Rep ravnomerno i dobro odlakan, prisno naležućom dlakom.

Boja: Preovlađuje boja divlje svinje. Kod preostalih važi isto kao kod drugih boja.

Greške: Mekša dlaka, bilo krakta ili duga. Duža, u svim pravcima odstojeća od tela. Zavijena ili talasasta, pre svega mekša dlaka na glavi, zastavica na repu, nedostajuća brada, manjkava podlaka i kratkodlakavost.

Dugodlaki

Podlakom snabdevena, ravna, sjajna dlaka, priležuća po telu, produžava se ispod vrata i na donjim stranam tela, prevazilazi dužinu ušiju, na zadnjim stranama nogu pravi jasno dužu odlakanost (rese). Najveću dužinu dostiže na donjoj strani repa, tu gradi potpunu zastavu.

Boja: Važi isto kao kod kratkodlakog jazavičara.

Greške: Manjkavost je na ćelom telu podjednakok duga dlaka, previše talasasta ili kuždrava dlaka. Nedostatak repne zastavice ili preterano duga dlaka na ušima, jako razvijena dlaka na leđima, preduga dlaka između prstiju.

Veličina:

a) jazavičar - obim grudi iznad 35 cm.
b) patuljasti jazavičar - obim grudi iznad 30 cm do 35 cm, u starosti od najmanje 15 meseci.
c) jazavičar kunićar - obim grudi do 30 cm, u starosti od najmanje 15 meseci.

Masa: Jazavičar - do 9 kg.

Greške: Svako odstupanje od navedenih mana smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Teške greške: Slabunjav, visokonog ili po zemlji vukući. Na plećkama visoko telo. Nezgrapno, nespretno, gegajuće kretanje. Na unutra ili previše ka napolje izvrnute šape, rašireni prsti. Sedlasta, šaranasta leđa. Nadgrađenost, odnosno kada su sapi višlje od grebena. Preslab grudni koš, slabe slabine, hrtasto usukane slabine (bokovi). Uske, mišićima siromašne zadnje noge, loše uglovane prednje ili zadnje noge. Kravlji ili bačvast stav. Staklaste oči osim kod pasa sa flekama. Loša odlakanost.

Isključujuće greške: Plašljivost ili agresivnost. Predgriz, podgriz ili ukršteno zubalo. Nepravilan položaj očnjaka u donjoj vilici. Klecavost šaplja, veoma slobodne plećke. Sve greške repa, iza lažnih rebara stomak naglo podignut. Urođeni problemi sa vidom i sluhom, kao i epileptični napadi.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://www.MojaMalenkost.piczo.com
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   13th Septembar 2008, 22:26

Admin~I love animals ::
tnx shto si postavila! :)

nnc :D lol!
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
_nEmAnJa_
Admin
Admin
avatar

Muki
Broj poruka : 1210
Godina : 24
~Lokacija~ : Animal world
..swikica... :
Datum upisa : 13.08.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   13th Septembar 2008, 22:48

tnx i wiki! :)

_________________

Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://rbdforeverthebest.forumotion.com
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 16:42


Appearance
Samoyeds have a lot of vitality, and well cared for Samoyeds are known to retain their youthful, energetic spirit well into their senior years. The average lifespan for a Samoyed is 12 to 16 years, although some will live a little longer. Being a working breed, they have excellent stamina, and without daily exercise they will become bored and/or depressed, which can lead to excessive barking, destruction, weight gain, irritability, and escape artist behavior.

Samoyeds are typically a hardy dog, but do have their share of health concerns. They share a common resemblance with an American Eskimo dog

Eyes
Samoyed eyes are usually black or brown, and are almond in shape. Blue or other color eyes can occur but are not allowed in the show ring.

New Zealand Kennel Club Standard: Eyes: Almond shaped, medium to dark brown in colour, set well apart with alert and intelligent expression. Eyerims should be black and unbroken.


Ears
Samoyed ears are thick and covered with fur, triangular in shape, and erect. They are almost always white but can occasionally have a light brown tint.

Tail
The Samoyed tail is one of the breed's more distinguishing features. Like the Alaskan Malamute, their tail is carried curled over their backs; however, unlike the Malamute, the Samoyed tail is held actually touching the back. It should not be a tight curl or held "flag" like, it should be carried laying over the back and to one side. In cold weather, Samoyeds may sleep with their tails over their noses to provide additional warmth. Almost all Samoyeds will allow their tails to fall when they are relaxed and at ease, as when being stroked, but will return their tails to a curl when more alert.


Coat

A Samoyed Dog in a garden with a toySamoyeds have a dense, double layer coat. The topcoat contains long, coarse, and straight guard hairs, which appear white but have a hint of silver coloring. This top layer keeps the undercoat relatively clean and free of debris. The under layer, or undercoat, consists of a dense, soft, and short fur that keeps the dog warm. The undercoat is typically shed heavily once or twice a year, and this seasonal process is sometimes referred to as "blowing coat". This does not mean the Samoyed will only shed during that time however; fine hairs (versus the dense clumps shed during seasonal shedding) will be shed all year round, and have a tendency to stick to cloth and float in the air. The standard Samoyed may come in a mixture of biscuit and white coloring, although pure white and all biscuit dogs aren't uncommon. Males typically have larger ruffs than females.

Samoyeds are typically very good about grooming themselves, and upkeep as far as bathing is minimal. Dirt typically falls from the outer layer of fur with little work, making the dog deceptively easy to keep very clean looking. Puppy fur is more porous and will tend to take on the color of grass or mud if the dog spends a lot of time in outdoor environments. Upkeep in terms of brushing is more extensive, as the dense coat, and particularly the silkier regions such as behind the ears, will tend to mat if not combed out (ideally) weekly. Samoyeds may occasionally need the fur between the pads of their paws trimmed, but otherwise their coat does not need to be clipped. Except for medical reasons or in the case of severe matting it is not recommended to shave a Samoyed's fur, as the coat acts as an insulator against both cold and moderate heat, and protects the dog's light colored skin from burning in the sun.

An interesting characteristic of the breed is that these dogs have virtually no smell or "doggy odor" about them, making them especially well-suited to living indoors. The lack of dander also makes them hypoallergenic.[1] The dense coat can make summer temperatures uncomfortable for them in very warm climates, and they prefer to be indoors where the air is cooled. The coat also acts as a natural repellent to fleas and ticks. Samoyeds are usually white but a biscuit color is also a breed standard.


Temperament
Samoyeds' friendly disposition makes them poor guard dogs; an aggressive Samoyed is rare. With their tendency to bark however, they can be diligent watch dogs, barking whenever something approaches their territory. Samoyeds are excellent companions, especially for small children or even other dogs, and they remain playful into old age. Samoyeds are also known to be stubborn at times and difficult to train, due to unwillingness rather than lack of intelligence; they must be persuaded to obey commands. With their sled dog heritage, a Samoyed is not averse to pulling things, and an untrained Samoyed has no problem pulling its owner on a leash rather than walking alongside.Samoyeds were also used to herd reindeer. They will instinctively act as herd dogs, and when playing with children, especially, will often attempt to turn and move them in a different direction. The breed is characterized by an alert and happy expression which has earned the nicknames "Sammy smile" and "smily dog."
sve o samojedima
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
~ KrIsS x SaNdRa ~B.F.F~
~Volis zhivotinje~
~Volis zhivotinje~
avatar

enski
Broj poruka : 203
Godina : 23
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 17:20

WOOW
TNX!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://www.rbdforeverthebest.forumotion.com i www.avrillavigne.fo
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 17:41

hehe
nnc
samo sto je sa wikipedije :D
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
Wicky
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 992
Godina : 23
~Lokacija~ : Tamo...i ovamo...:)
Datum upisa : 13.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 17:43

Moje je iz jedne enciklopedije
nnch Nemanja...:D
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://www.MojaMalenkost.piczo.com
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 19:02

(Canis lupus familiaris) , , ( ). . . , , . . , , . , , ( ) . . . , ". , , .

izvinite sto je cirilica
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
~ SaNdRa x KrIs ~B.F.F~
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 638
Godina : 23
~Lokacija~ : ~In animal world~
Datum upisa : 12.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 19:02

. 17 , 150 . . , , . /, , .

, 10 . , 10 , Ѽ Canis leophagus, Canis. . , , , . , , , , . Canis leophagus, . Canis cipio , , 8 , . Canis cipio, , , , Canis etruscus, .

, . - . , .

, , . , ( ), ( ). , . .
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
Wicky
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 992
Godina : 23
~Lokacija~ : Tamo...i ovamo...:)
Datum upisa : 13.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   14th Septembar 2008, 19:07

Zanimljivo...:)
tnx!
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://www.MojaMalenkost.piczo.com
~*Tea*~
~Volis zhivotinje~
~Volis zhivotinje~
avatar

enski
Broj poruka : 198
Godina : 23
Datum upisa : 19.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   30th Oktobar 2008, 15:32

cool
bas super....
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:10

Ja nish ne razumim
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:12

Maxova avantruraMaltezer
Max pronaen je u Chicagu nakon to je nestao iz svog doma na Floridi,
to je udaljenost od skoro 1000 milja (oko 1500 km).

Richard
Gonzales prijavio je krau kunog ljubimca nakon to je pas nestao iz
doma njegove keri u Brandonu na Floridi. Gonzales kae kako je mislio
da pas nee dospjeti daleko, ali zahvaljujui mikroipu stavljenom pod
kou psa ljubimac je identificiran u Chicagu.

Maxa e zrakoplovom dopremiti kui.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:13

Pas pojeo veeru pelikanu


Na
egzotinoj farmi ptica u Njemakoj, pelikan Petri i pas Katijina imali
su mali okraj. Pas je pojeo ono to je bilo namjenjeno pelikanu.
Ptica je otvorila usta i pomno potraila bilo kakve ostatke hrane. Sve to snimio je Roland Adam na svojoj farmi.
- Pripremao sam hranu za ptice i vidio pelikana kako se mota oko mojih nogu. Dao sam mu zalogaj,
ali u isto vrijeme pas je uletio u kuhinju i u zraku oteo hranu ljutom pelikanu - rekao je Roland.
Ptica je krenula u potragu za svojom hranom dok je pas mirno stajao. Nije se obazirao na inspekciju koju vri pelikan.
-
Zaista je bilo smijeno. Na farmi se dogaaju mnoge stvari, ivotinje
se nadmudruju meusobno, ali ovakvo neto jo nisam vidio. Morao sam to
snimiti - izjavio je Roland Adam.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:14

Najvei pas mora na dijetuNajveem
psu u Velikoj Britaniji odreena je posebna prehrana nakon to se
pokazalo da je predebeo da bi sudjelovao u operaciji koja bi mu spasila
ivot.

Kako javlja Telegraph, pas nazvan Samson ima preko 127 kilograma, zbog ega mu je pukao krini ligament zadnje lijeve noge.

Njegovi
vlasnici Ray i Julie Woods iz Lincolnshirea morat e ga podvrgnuti
operaciji koja e kotati oko 2.000 eura, ali tek nakon to izgubi
viak kilograma.

"Ako se stanje pogora, trebat e mu operacija.
Ali se bojimo da ako ga sad operiraju, nee vie moi ustati," kae
vlasnica. "To je strano jer ako se vie ne bude mogao ustati, morati
emo ga dati uspavati."
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:14

U Berlinu otvorena javna kuhinja za pseJavna
kuhinja namijenjena iskljuivo psima otvorila je svoja vrata u Berlinu,
a omoguuje besplatan obrok ljubimcima beskunika i nezaposlenih osoba,
prenosi Reuters.

Claudia Hollm, zaetnica ovog projekta,
odbacila je kritike prema kojima bi zbog financijske krize trebala biti
osjetljivija na ljudske potrebe te skupljati novac za ljude umjesto za
pse.

- U dananje vrijeme ljudi podcjenjuju pse. No, psi su vrlo
vani za one koji nemaju socijalni kontakt s drugim ljudima - izjavila
je Hollm za Reuters.

Dodala je kako je jednako vano brinuti se za pse, da ne budu gladni, ba kao i za ljude.

Hollm i njezinu tvrtku Animal Board sponzorira niz kompanija, meu kojima i mnogi proizvoai hrane za ivotinje.
Otvaranje
javne kuhinje uslijedilo je nakon to je u rujnu pokrenut autobusni
prijevoz za pse, koji prometuje do luksuznog centra za njegu pasa.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
bebby
~ ANIMALS FOREVER ~
~ ANIMALS FOREVER ~
avatar

enski
Broj poruka : 614
~Lokacija~ : Tu negdje....
Datum upisa : 14.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Novembar 2008, 00:15

Psi mogu pomoi djeci da bolje itaju


STOCKHOLM
- Djeca mogu usavriti vjetinu itanja tako to naglas itaju svojim
psima, pokazali su rezultati novog vedskog istraivanja koje su
provele dvije studentice uiteljske akademije sveuilita Skovde,
prenosi TotalPortal .

"Psi nikoga ne procjenjuju, pa mogu
vjebati sluanje vlastitog glasa i tako dobiti na samopouzdanju",
izjavile su Rebecka Dirfeldt i Cecilia Persson za vedski radio.

Rekle
su kako su metodu provele u djelo nakon to su proitale lanak o
posebno obuenim psima u SAD-u koji mirno sjede dok im djeca itaju, pa
su zamolile nekoliko osmogodinjaka koji imaju pse kune ljubimce da im
itaju naglas.

Ukupan je rezultat bio povoljan unato tome to su neki psi pobjegli, a neki su zaspali tijekom itanja, rekle su.
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika http://psisuzakon.forumotion.com
~*Tea*~
~Volis zhivotinje~
~Volis zhivotinje~
avatar

enski
Broj poruka : 198
Godina : 23
Datum upisa : 19.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
100/100  (100/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Januar 2009, 12:16

ZAŠTO PAS LIŽE RANE NA TIJELU?
Poznato je da rane kod pasa zarastaju prije nego rane kod ostalih domaćih životinja. Pas liže svoje rane kad se povrijedi kako ne bi došlo do infekcije. U slini psa nalaze se sastojci (karbonati, natrij, globulin) koji osvježavaju ranu, dezinficiraju je, suše i tako ubrzavaju zacijeljenje.

ZAŠTO PSI JEDU TRAVU?
Poznato je da se pas nekada isključivo hranio mesom životinja koje je ulovio, danas zvijeri pri ulovu najprije pojedu iznutrice (u želucu ima trave). Danas se pas uglavnom hrani 1/3 mesa i 2/3 ostalih proizvoda. Primjećujemo da pas jede travu ali ne svaku već tzv. pasju travu. Travom si olakšava probavu. Kada se pas čisti, često proguta i nešto dlaka koje mu ostanu u želucu. Trava mu pomaže da dlaku lakše povrati. Sama trava također pospješuje funkcije crijeva i želuca te u tijelo unosi i potrebnu dozu vitamina.

ZAŠTO PAS ZAKOPAVA HRANU?
Kada pas raspolaže s većom količinom hrane, zbog straha da je sutra možda neće imati, zakopava je u zemlju ili pijesak. To u prirodi rade šakali i vukovi. Ta hrana psu ne služi samo kao rezerva, nego zakopano meso i druga hrana zbog vlage u zemlji sazrije i fermentira. Na taj način hrana postaje ukusnija i lakše probavljiva.

ZAŠTO, KADA POČNE LAJATI JEDAN PAS, LAJU l SVI OSTALI PSI U SUSJEDSTVU?
Poznato je da je nekada pas živio u čoporu i da je društvena životinja. Prilikom zbližavanja čovjeka i psa društvenost prema drugim psima je oslabila. Postao je privržen svome vlasniku kojeg doživljava kao vođu čopora. Naravno, ne zaboravlja svoje porijeklo. U psu se bude uspomene na čopor, na noćno zavijanje (danas samo kod vukova i šakala). Ako pas najavi neku promjenu u svojoj okolini isto naprave (počnu lajati) svi psi u susjedstvu, bez obzira stoje kod njih sve mirno. To je odraz njihove uzajamne brige i pomoći u spomen nekadašnjeg zajedništva u čoporu, iako bi se u međusobnom susretu sigurno potukli.

ZAŠTO PSI TRČE ZA VOZILIMA?
Svatko od nas imao je priliku vidjeti psa kako trči za automobilom i želi ga ugristi, a kad mu to ne uspije, s repom među nogama vraća se natrag u svoje dvorište. To je refleks prastarog načina lova koji je bio pasja potreba: da ugrize divljač, zadavi je i time priskrbi plijen za sebe i gospodara. Nos mu ukazuje da je auto stroj od željeza, oči i razum mu kazuju da je njegov trk uzaludan. Pas se ponaša nagonski.

ZAŠTO PSI PREDNJIM l ZADNJIM NOGAMA GREBU PO ZEMLJI?
Vukovi na svojim stazama a posebno na križanjima zadnjim nogama grebu po zemlji te na taj način ostavljaju znakove raspoznavanja, kao orijentaciju za čopor koji ih slijedi. Na isti način psi obilježavaju svoj teren da bi iza njih ostao bilo kakav trag. Namjena tih tragova je da upozori i obavijesti ostale pse da je tuda prošao te da računaju na susret s njim.

ZAŠTO PAS KRUŽI KADA ŽELI LEĆI?
Iz iskustva znamo da svaki pas prije spavanja više puta kruži oko ležaja te zatim legne. To čini u kućici, u stanu ili na livadi. Tu pojavu je pas naslijedio od predaka koji su izabirali ležajeve u kakvoj udolini kako bi se što ugodnije smjestili. Mnogi nagonski postupci današnjeg psa podsjećaju na instinktivne (nagonske) radnje njegovih predaka koje su morali upotrebljavati da bi opstali.

ZAŠTO PAS DAHĆE?
Pas se ne znoji i dahtanjem, otvorenih usta i isplaženim jezikom se rashlađuje, odnosno regulira temperaturu tijela. Normalna temperatura psa je 38,5 C.

Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
DOG
~Zivotinje su tvoji prijatelji~
~Zivotinje su tvoji prijatelji~
avatar

enski
Broj poruka : 138
Godina : 20
Datum upisa : 19.09.2008

EdiT koLiko VOliS ZivotinjE?
Koliko Volis Zivotinje:
1000/100  (1000/100)

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   6th Januar 2009, 18:54

vid
-
Za pse možemo reći da su daltonisti. Nova istraživanja ukazuju da psi, ipak, mogu da razaznaju neke boje, ali ne na način na koji to mogu ljudi. Takođe se ukazuje na činjenicu da psi mogu da razlikuju varijetete ljubičaste/purpurne boje i nijanse žute boje. Kako su pseća sočiva ravnija od ljudskih, nemoguće je da psi vide detalje, ali sa druge strane, pseće oči su osjetljivije na svjetlo i pokrete. Neke rase, imaju vidno polje čak i do 270 (u odnosu na ljudskih 180 )
-
ponasanje
-
Psi su društvene životinje, ali karakter i ponašanje može da varira od rase do rase, kao i u zavisnosti od toga kako se vlasnici i ostali koji dođu u kontakt, ponašaju sa psom. Fizičko zlostavljanje, kao i izgladnjivanje, može prouzrokovati veoma neurotičnu i opasnu životinju. Čak i nedovoljno socijalizovani psi se mogu ponašati agresivno i nepredvidivo. Psi mogu napasti i čovjeka kao i druge životinje, ali se ovo dešava isključivo zbog pogrešnog odnosa prema životinji u prošlosti.Zanimljivo je da će pas koji je jednom zlostavljan od strane čoveka , tog čoveka itekako dobro zapamtiti i već sledećom prilikom će ga napasti , naizgled bez ikakvog razloga , ma koliko vremena prošlo od zlostavljanja .
-
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
i wove animals
~Novi clan~
~Novi clan~
avatar

Broj poruka : 15
Godina : 22
Datum upisa : 27.02.2009

PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   27th Februar 2009, 16:48

imam ja ebook u pdf formatu,ali ne znam kako da postawim
Nazad na vrh Ii dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PoaljiNaslov: Re: ~ Zanimljivosti o psima ~   

Nazad na vrh Ii dole
 
~ Zanimljivosti o psima ~
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu
...animal forum...forum o zivotinjama... :: Kucni ljubimci =) :: ~ Psi ~-
Skoi na: